BENG-eisen uitgesteld naar 2021

maandag 13 januari 2020

De eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) zijn onlangs uitgesteld en worden nu per 1 januari 2021 ingevoerd, een halfjaar later dan gepland. Het uitstel komt doordat de bijbehorende software nog niet klaar is, waardoor de minister zich genoodzaakt voelt de invoering voor de tweede keer uit te stellen. Bouwbedrijven willen namelijk ruim een halfjaar leren werken met de digitale rekenprogramma’s tot het moment dat de BENG-normen ingaan. Overigens wordt er ook de stap gemaakt naar een nieuw energielabel: fossiel energiegebruik in kWh per m2 per jaar. Dit om het makkelijker te maken.

Naast dat het een hoop werk scheelt, aangezien het vertrouwde energielabel nog een jaar van kracht is, heeft dit besluit invloed op de grondexploitatie. De bouwkosten zijn namelijk een jaar langer lager dan verwacht en kan bij gelijke verkoopprijs de grondprijs omhoog. Dat is in ieder geval weer mooi meegenomen.

Om je als professional in gebiedsontwikkeling goed voor te bereiden op nieuwe BENG-normen bieden wij dit voorjaar de cursus Duurzame gebiedsontwikkeling aan. Tijdens deze cursus, bestaande uit 5 masterclasses, krijg je een overzicht van de regelgeving, kosten en opbrengsten en krijg je praktische tips die een zo hoog mogelijk maatschappelijk rendement opleveren. Tevens leer je duurzaamheidsaspecten verwerken in een businesscase afkomstig uit de beroepspraktijk van gemeenten en provincies.  

Lees meer over de cursus Duurzame gebiedsontwikkeling