Gemeentelijk Vastgoed Management

Als kostprijsdekkende huur meer is dan de kostprijs; wat dan?

dinsdag 18 juni 2024

Om de kostprijsdekkende huur te bepalen, is er onder andere een inschatting gemaakt van de onderhoudskosten in de loop van de tijd. Echter, nu contracten die gebaseerd zijn op dit fenomeen langer lopen, blijken onderliggende kosten niet zo te lopen. Het komt voor dat er jaarlijks uitstel van onderhoud plaatsvindt of afstel. Kan de huur toch doorlopen, zeker nu er meer geschillen over te veel betaalde huur zijn geweest?

Bouwinvest

De afgelopen jaren zijn er verschillende zaken geweest rond te veel betaalde huren. Zo is er de zaak rond Bouwinvest geweest, waarbij consumenten te veel huur betaalden. In de huurovereenkomst staat dat de huurprijs jaarlijks wordt verhoogd met een door de verhuurder vast te stellen percentage, gebaseerd op de consumentenprijsindex (CPI) met daarbovenop een percentage van maximaal 5%.

De kantonrechter controleert of een contractuele huurverhoging in strijd is met de Europese richtlijn oneerlijke bedingen. Deze richtlijn bepaalt dat de huurverhoging niet te nadelig mag zijn voor de huurder. De (kanton)rechter vindt het een oneerlijk beding. Is meer huur betalen dan kosten vergelijkbaar? Nee: enerzijds omdat gebruikers van maatschappelijk vastgoed geen consumenten zijn en anderzijds  omdat er geen sprake is  van willekeur. Geen willekeur: Bouwinvest mocht zelf het percentage bovenop de CPI vaststellen, de huren van kostprijsdekkende huur zijn grotendeels voorspelbaar voor de gebruiker.

Dwaling

Toch zien we de laatste tijd hier en daar wel huurverlagingen in geval van kostprijsdekkende huur. Dit mede omdat budgetten niet worden uitgegeven. In dat geval kan de huurder een beroep doen op dwaling. Dat moet dan wel schriftelijk zijn gemeld en mag eigenlijk niet verder terug gaan dan 3 jaar terug.

Tot slot: als de overheid daadwerkelijk geld over zou houden omdat uitgaven niet worden gedaan, is dan eventueel geen sprake van onrechtmatige verrijking als de huur toch hoog gehouden wordt?
Het is zaak om de portefeuille op het risico van teveel betaalde huur te onderzoeken. Vroeg of laat kan er iemand op de stoep staan die geld terug claimt, of in ieder geval huurverlaging.