Planeconomie & Vastgoedrecht

Accountantscontrole, wat staat ons te wachten?

donderdag 27 januari 2022

Vorig jaar hebben we een eerste ronde gedaan met wat we kunnen verwachten van de jaarlijkse accountantscontrole. Wat mogen we verwachten? Er is sprake van een verschuiving.

Scobe vroeg twee grote en twee kleinere kantoren om een tipje van de sluier. Vorig jaar was de ontwikkeling van bedrijventerreinen een belangrijk punt; wat zou er gebeuren als we in de vertraging schieten door corona?  Nu de economische activiteit niet achterloopt en eerder nog toeneemt, is dat veel minder een issue. Slechts één van de vier kantoren gaf aan dit nog als een risico te zien. Vorig jaar was ook de POC (Percentage of completion/winstneming) een belangrijk aandachtspunt. Dit is voor niemand meer een issue.

Wel horen we een sterkere nadruk op onderbouwing en risicoanalyse dan vorig jaar. Eén van de accountants gaf aan dat de komst van de Omgevingswet daarin een plaats moet krijgen. Het gaat dan met name om de veranderingen die optreden binnen het faciliterend grondbeleid:

  • Hoe ga je om met een situatie met en zonder tijdvak.
  • Is voldaan aan de administratieve eisen voor het innen van financiële bijdragen.
  • Kosten in verband met eisen aan de leefomgeving.

Voorts nemen de eisen aan de risicoanalyse zelf toe. In 2021 heeft er een aanscherping plaats gevonden van de eisen waaraan de accountants in het kader van het toezicht hebben te voldoen. Dit is de zogenaamde Herziene standaard 540. Zij zullen een uitgebreidere controle op de schattingen moeten doen. Een grondexploitatie is een schatting en daarmee neemt dus ook de eis van onderbouwing toe. Als planeconoom vinden we dat niet altijd fijn, maar ook de accountant doet zijn of haar werk en moet weer verantwoording afleggen. Voor de risicoanalyse geldt onder andere dat ze robuust en gedifferentieerd moeten zijn: dat kan opgevat worden als dat er meerdere scenario’s gemaakt moeten worden. Voorts krijgen de beheersmaatregelen meer aandacht. Uiteindelijk draait het om de schattingsonzekerheid. Tot slot krijgt ook de menselijke kant steeds meer aandacht: is de organisatie ingesteld op controlling, complexiteit en het voorkomen van subjectiviteit ja of nee. Dat is vooral een taak van de leidinggevende.

Al met al: meer aandacht voor risico’s. Dat maakt het voor de planeconoom zeker arbeidsintensiever. Maar goed ons werk was al hogere gokkunst, nu moeten we alleen nog uitleggen waarom we iets doen: dat moet lukken, zeker als we weten waarom de accountant dit doet.