Bodem

50% stikstofreductie in 2050 met behulp van een speciale machine: doorbraak in het reduceren van stikstof

dinsdag 12 oktober 2021

In 2019 schreven wij bij Scobe al over de machine van Special Machines De Boer uit Opperdoes. De Boer heeft een machine ontworpen met een speciaal filterpakket en plantaardige vloeistof. Met deze machine kan het stikstofprobleem aangepakt worden, echter zat er nog geen RAV certificering op de machine.  Afgelopen week stuitten we op een advertentie van Lely Sphere. Deze machine is een circulair mestverwaardingssysteem dat zorgt voor het scheiden en hergebruiken van mineraalstromen en het verwaarden van emissies. Het systeem van Sphere scheidt urine en mest van elkaar en zet stikstofemissies om in waardevolle meststoffen. Uit testen is gebleken dat een reductie van ammoniakemissie met zeker 70% mogelijk is. Dit houdt een winst in van 10 tot 20 kilo stikstofreductie per koe! Het zou voor de bodem goed zijn als meer van dit soort stikstof reducerende machines op de markt kwamen.

Bij Scobe vroegen we ons daarom ook af, hoe is het nu, bijna twee jaar later, met de ontworpen machine van De Boer uit Opperdoes?

Om maar met de deur in huis te vallen: die vergunning hebben ze helaas nog steeds niet. Het goede nieuws is dat deze er nu misschien eindelijk aan gaat komen.

Scobe sprak met hen:

‘Helaas heeft onze fantastische machine nog niet de juiste vergunning, maar er zit wel eindelijk beweging in! Want we zijn bezig met het aanvragen van subsidie, dit regelt de WUR voor ons. Als we eenmaal subsidie hebben, is er ook genoeg budget om de juiste vergunningen aan te vragen. Hiervoor is € 100.000,- nodig. Dit hebben wij als klein bedrijfje niet zomaar op tafel liggen, vandaar dat we graag gebruik willen maken van de subsidie. Lange tijd leek het aanvragen van subsidie voor ons niet mogelijk. Dit omdat er altijd werd verteld dat je alleen subsidie kon krijgen op nieuwe of bijna nieuw te bouwen machines en niet op al ontwikkelde ontwerpen. Wat blijkt? Dit kan dus wel en dat is ons geluk!’

En in de tussentijd? Is de machine al in gebruik genomen?

‘Onze machine heeft al bij meerdere bedrijven gestaan, zo staat hij binnenkort in Friesland op een proefboerderij van de WUR. Ook is er interesse van grote kalverenbedrijven. Sommige denken er zelfs over om hem aan te schaffen, ook al zitten de benodigde certificeringen er nog niet op. Men wil wat aan het ammoniakprobleem doen. Kortom, het is gelukkig nog steeds niet stil rondom onze stikstof reducerende machine, en dat is maar goed ook.’

Bij Scobe houden we het bedrijf uit Opperdoes in de gaten en hopelijk komt de certificering in 2022 rond. Voor bodem zou het veel betekenen als er naast de Sphere van Lely nog een stikstof reducerende machine op de markt komt, want het aanpakken van het stikstofprobleem staat hoog op de agenda!

Bekijk onze verschillende stromingen voor bodemcursussen. We ontvangen je graag bij Scobe!