Duurzame gebiedsontwikkeling

Wat is er nodig voor de exploitatie van zon op de bestaande voorraad

Wanneer? 
woensdag 14 september 2022
Waar? 
Büchnerweg 7, Gouda
Investering? 

€ 395 ,-

Inhoud

Zon. Een steeds belangrijke speler als het gaat om energie. Via zonnedaken of initiatieven als de postcoderoos zie je zonne-energie ook op grotere schaal binnen het stedelijk gebied. Toch is het lastig om dergelijke initiatieven te realiseren in de bestaande voorraad. Dat de salderingsregeling op termijn wegvalt helpt daar zeker niet aan mee. Het komt er dus op aan om de exploitatie te optimaliseren. Maar hoe?

We weten er allemaal wel iets vanaf, maar weet jij hoe het precies zit? Wij leerden van een oude rot het volgende: een bedrijf moet achter 170 voordeuren in een blok komen, heeft eigen softwareontwikkeling nodig om na te gaan of panelen niet uitvallen, heeft structured finance nodig om voor de afnemers te werken, moet met tientallen wetten tegelijk rekening houden en moet ook nog eens ervaring hebben met pilots van de eerste 27 wijken om van het gas af te komen. Dat was het bedrijf dat wij zochten voor deze masterclass en dat is gelukt! Zo weet jij aan alle kanten waar jij rekening mee moet houden bij het toepassen in je eigen werk.

 

Programma

9.30 uur: start

Wat is er nodig voor de exploitatie van Zon op de bestaande voorraad

 1. Eisen van corporaties, grootverbruikers
 2. Schaalbaarheid
 3. Financiering
 4. Garantieregelingen
 5. Installatie en monitoring
 6. Tijdelijke opslag
 7. Juridische aspecten
 8. Sociale aspecten

12.30 uur: afsluiting

Leerdoelen

 • Je kent de voor- en nadelen van zonnepanelen
 • Je kent de financiële kanten van zonnepanelen
 • Je leert van bewezen businesscases
 • Je ziet het belang van leveringszekerheid
 • Je herkent schaalbaarheid van oplossingen
 • Je weet veel beter hoe zonnepanelen wel of niet passen binnen jouw projecten

Docenten

Alle docenten van Scobe Academy hebben veel ervaring en zijn koplopers in het vakgebied. Ze zijn op de hoogte van de actualiteit binnen de gebiedsontwikkeling waardoor deelnemers de laatste ontwikkelingen meekrijgen. De opleidingsgroepen worden bewust klein gehouden. Er is daarom sprake van veel interactie met de docent en onderling. Op deze manier bouw je een nuttig netwerk op waar je ook na de cursus profijt van hebt. 

Docent:

Doelgroep

Beleidsmakers, projectleiders duurzaamheid, warmtevisies en uitvoeringsplannen,  conceptontwikkelaars duurzame energie, adviseur duurzaamheid, planeconomen en projectleiders gebiedsontwikkeling.