Toekomstbestendig Gemeentelijk vastgoed

Scobe in samenwerking met 

Tijdig inspelen op technologische en maatschappelijke ontwikkelingen

Zonnepanelen voorbij; met de nieuwste technologieën en inzicht in maatschappelijke trends bij het vormgeven van vastgoedbeleid

Gemeenten staan voor een grote uitdaging als het gaat om klimaat neutraal te worden. Ook rankings op lijstjes van goed werkgeverschap en kostenbesparingen vormen belangrijke uitdagingen. Deze masterclass gaat over de bijdrage die gemeentelijk vastgoed kan leveren. Nieuwe technologieën zijn daarbij belangrijk middelen. Uiteindelijk heeft het gevolgen voor de portefeuille.

Scobe Academy organiseert in samenwerking met Fakton een masterclass van anderhalve dag waarin de ontwikkelingen in het veld worden aangereikt. Je vertaalt dit naar je eigen portefeuillestrategie.

Programma dagdeel 1

Actuele ontwikkelingen en inspiratie

 • Grootschalige verduurzaming: Effectief verduurzamen van de vastgoedportefeuille is gezien de vele betrokken disciplines en stakeholders complex. Hoe benutten we de kansen die de technologische ontwikkelingen bieden.
 • Technologische ontwikkelingen als 3D-printing, de opkomst van autonome voertuigen, smart & connected buildings, de toepassingen van Big Data en een toename van de vraag om flexibele gebruiksvormen (pay per use) hebben invloed op investeringsbeslissing.
 • De ontwikkeling naar een meer strategische rolinvulling door outsourcing en innovatieve contracten met juiste prikkels bij de markt
 • Leegstand en transitie van publiek vastgoed is een grote opgave voor veel gemeenten.
 • Relevatie van ontwikkelingen voor de vastgoed portefeuille

Portefeuillesturing

Om bovenstaande uitdagingen het hoofd te bieden is strategische portefeuillesturing nodig. Dit is het sturen op de doeltreffendheid en doelmatigheid van de vastgoedportefeuille. Het vraagt zowel

 • top-down sturen vanuit de doelen van de stad en deze vertalen naar
 • maatschappelijke en financiële KPI’s,
 • als bottom-up sturing om de bibliotheken, scholen en sportverenigingen effectief in te zetten en wat overtollig is te verkopen.
 • Ladder van professionalisering van gemeentelijk vastgoed

Programma dagdeel 2

Beste practices

Het thema maken we concreet door de behandeling van een aantal best practices. Aan de hand van voorbeelden van ontwikkelingstrajecten van meerdere gemeentelijke vastgoedorganisaties laten we je zien welke stappen jij zelf kan doorlopen.

 • Best practices van portefeuille-  en organisatieontwikkelingen
 • Welke handvatten zijn beschikbaar?
 • Op welke manier hebben de technologische ontwikkelingen nu al impact op vastgoed en op de vastgoedorganisatie?

Vertaling naar de praktijk: zelf aan de slag

We dagen je uit om vanuit je eigen actualiteit binnen jouw gemeente jullie stip op de horizon te zetten. Aan de hand van die stip bepaal je vervolgens samen met de andere deelnemers en onder professionele begeleiding van de docenten de eerste stap voor jouw gemeente. Je bepaalt wat jouw afdeling morgen gaat doen op weg naar strategische portefeuillesturing.  Dit doen we door focus op zowel de inhoudelijke als organisatorische groei van het vastgoedbedrijf.

 • Stand van zaken vastgoedmanagement eigen organisatie aan de hand van vragenlijst en groeimodel
 • Welke ontwikkelingen zijn voor jouw gemeente relevant?
 • Het stappenplan naar strategisch portefeuillemanagement in wording
 • Waar staat jouw gemeente op de ladder van professionalisering van gemeentelijk vastgoed?
 • Wat is jouw ‘next level’ en welke drempels moeten geslecht worden om dat te bereiken?
 • Huiswerkopgave: analyse en stappenplan

Programma dagdeel 3

Terugkoppeling portefeuillesturing

 • Terugkoppelen eigen stappenplan naar strategische portefeuillesturing
 • Definiëren knelpunten en oplossingsrichtingen voor de eigen organisatie
 • Individuele reflectie & discussie vanuit docenten en overige deelnemers

Afsluitende borrel

Resultaat

Je gaat naar huis met je eigen strategische stappenplan en weet wat u morgen kunt gaan doen. “Gegeven waar ik nu sta, wat is mijn next step, wat ga ik morgen doen?”

Wanneer? 
donderdag 29 maart 2018 tot donderdag 12 april 2018
Waar? 
Utrecht. Locatie NTB
Investering? 

€ 745,- (excl btw). Btw kunt u terugvorderen uit Btw-compensatiefonds (BCF). Informeer naar de mogelijkheden bij de administratie van uw organisatie.

Indien u een collega meeneemt, dan betaalt u beiden € 695,- (excl btw)

Ruud van Marle (gemeente Medemblik)

Heel mooie introductiecursus. Goed voor mensen die zich met hun organisatie aan het oriënteren zijn hoe het vastgoed professioneler aan te gaan pakken. Het geeft een mooi breed perspectief op vastgoed en vastgoedmanagement. Alle facetten komen aan de orde. Ik kan hem zo aanbevelen.

Nieuw talent

Scobe Academy ontwikkelt nieuw talent in de rol van planeconoom en vastgoedjurist. De combinatie van werken en leren, zorgt ervoor dat zij snel de juiste kennis en competenties kunnen inzetten. De opleidingsprogramma's zijn bedoeld voor Hbo'ers en academici met interesse in ruimtelijke ontwikkeling/vastgoed. Deelnemers hebben hun opleiding recent afgerond of hebben al enige werkervaring. De programma's zijn ook bedoeld voor carrièreswitchers.

stel je vraag

Bijscholing

Het werkveld van planeconomen en vastgoedjuristen is sterk in beweging. Scobe Academy biedt u de mogelijkheid om uw kennis actueel te houden door het volgen van een in company workshop of een praktijkgerichte masterclass. Kijk bij ons aanbod masterclasses, in company trainingen of mail uw specifieke vraag.

stel je vraag

Carrièreswitch

Scobe Academy stelt u in staat op een effectieve en snelle manier kennis en vaardigheden eigen te maken op het gebied van planeconomie, vastgoedjuridica. Bekijk onze opleidingen of stel uw specifieke opleidingsvraag.

stel je vraag