Studiedag Chw en Aanvullingswet

Wanneer? 
dinsdag 4 december 2018
Waar? 
N.t.b.
Investering? 

€ 645,- (excl btw). Wanneer u zich aanmeldt voor 4 november ontvangt u 20% korting. 

Inhoud

Crisis- en herstelwet: wijzigingen, nieuwe mogelijkheden en doorkijk Aanvullingswet grondeigendom

Op 6 september j.l. heeft heeft het Ministerie van BZK een verbreding van de Crisis en herstelwet (Chw) naar de Tweede Kamer gestuurd, ook wel bekend als de Transitiewet. De wijziging maakt het voor gemeenten eerder mogelijk om de experimentstatus te krijgen, waardoor zij veel sneller kunnen anticiperen op de Omgevingswet, de energietransitie op kunnen pakken en de bouwproductie kunnen vergroten. Ook het advies van de Raad van State over de Aanvullingswet grondeigendom is bij het Ministerie van BZK binnen. Voor concrete wetsvoorstellen moeten we hier echter nog wachten tot begin 2019, maar tussentijds ontstaat er wel meer zicht. 

Jeroen Huijben en Sikko de Mol Moncourt (Ministerie van BZK) starten deze studiedag door te laten zien wat het doel en mogelijkheden van de Transitiewet zijn en wat de verwachting is rond de Aanvullingswet grondeigendom. Daarna behandelt Pieter Swagemakers (Stibbe) wat experimenten onder Chw hebben opgeleverd inzake duurzaamheid en verlengen van de looptijd. Tycho Lam (Hekkelman Advocaten) gaat vervolgens in op een aantal actuele thema’s rond de Chw. De dag wordt afgesloten door een projectleider die zijn praktijkervaringen deelt met bestemmingsplannen met langere of flexibele looptijd en duurzaamheidsmaatregelen.

Deze studiedag is een samenwerking met de SDU, meld je aan via de oranje knop rechts op deze pagina of via https://www.sdujuridischeopleidingen.nl/site/aanbod/detail/nieuw-congres....

 

Programma

9.30 uur: start

Aanpassingen van de Chw en Aanvullingswet grondeigendom
Door Mr. Jeroen Huijben en Sikko de Mol Moncourt (Ministerie van BZK)

 • Inrichting en bedoeling van de Chw;
 • Verbredingen van de werking van de Chw;
 • Inhoud en gevolgen van de 16e, 17e en 18e tranche;
 • Aanvullingswet grondeigendom knelpunten en mogelijkheden.

11.00 - 11.15 uur: pauze

Rechtszekerheid onder de Chw

Door Mr. Tycho Lam (Hekkelman Advocaten)

 • Rechtszekerheid en voorbeelden bestemmingsplannen met verbrede reikwijdte: wat gaat goed en wat niet?
 • Nieuwe mogelijkheden verbreding Chw.

12.30 - 13.15 uur: lunch

Actuele vraagstukken
Door Mr. Pieter Swagemakers (Stibbe)

 • De lastige ladder: uitstel van de laddertoets;
 • Watervraagstukken onder de Chw.

14.45 - 15.00 uur: pauze

Resultaat experimenten
Spreker wordt nog bekendgemaakt

 • Ervaringen met bestemmingsplannen met langere of flexibele looptijd;
 • Duurzaamheidsmaatregelen (zoals zonnevelden);
 • Kostenverhaal en planschade.

16.30 uur: afsluiting

 

Resultaat

Aan het einde van deze studiedag bent u op de hoogte van de actuele wijziging van de Chw. Zo weet u de rechtszekerheid onder de Chw optimaal te benutten, kunt u gericht sturen op de ladder en nagaan wat de experimenten onder de Chw hebben opgeleverd. Hierbij kunt u de afweging maken of het zelf ook zinvol is om experimentstatus aan te vragen. Tot slot is er zicht op wat we kunnen verwachten rond de Aanvullingswet grondeigendom.  

Investering

€ 645,- (excl btw). Indien je een collega meeneemt, dan bedragen de kosten € 595,- per persoon. Kosteloos afmelden kan tot drie weken voor de start van de masterclass. Daarna bent u 75% van de kosten verschuldigd. Een vervanger sturen kan altijd. 

Sprekers

Mr. Jeroen Huijben (Ministerie van BZK)

Sikko de Mol Moncourt (Ministerie van BZK)

Mr. Tycho Lam (Hekkelman Advocaten)

Mr. Pieter Swagemakers (Stibbe)

Topdocenten die je brengen tot de kern van de vraag

Nieuw talent

Scobe Academy ontwikkelt nieuw talent in de rol van planeconoom en vastgoedjurist. De combinatie van werken en leren, zorgt ervoor dat zij snel de juiste kennis en competenties kunnen inzetten. De opleidingsprogramma's zijn bedoeld voor Hbo'ers en academici met interesse in ruimtelijke ontwikkeling/vastgoed. Deelnemers hebben hun opleiding recent afgerond of hebben al enige werkervaring. De programma's zijn ook bedoeld voor carrièreswitchers.

stel je vraag

Bijscholing

Het werkveld van planeconomen en vastgoedjuristen is sterk in beweging. Scobe Academy biedt u de mogelijkheid om uw kennis actueel te houden door het volgen van een in company workshop of een praktijkgerichte masterclass. Kijk bij ons aanbod masterclasses, in company trainingen of mail uw specifieke vraag.

stel je vraag

Carrièreswitch

Scobe Academy stelt u in staat op een effectieve en snelle manier kennis en vaardigheden eigen te maken op het gebied van planeconomie, vastgoedjuridica. Bekijk onze opleidingen of stel uw specifieke opleidingsvraag.

stel je vraag