Seminar Vpb: de jaarrekening en de eerste aangifte

De invoering van de Vpb leidt nog steeds tot de nodige nieuwe praktijkvragen. Vooral rond de grondexploitaties zijn er veel vragen en onduidelijkheden. Zo worstelen veel gemeenten met de exacte toepassing van de zogenoemde Quick-Scan. Voorts roept de openingsbalanswaardering vele problemen op, te meer daar de veronderstellingen van de belastingdienst niet juist waren. Immers, uit onderzoek is gebleken dat het overgrote deel van de gemeenten niet binnen de kaders van de bekende SVLO-handreiking valt en er dus maatwerk nodig is. De belastingdienst bezint zich op een oplossing; binnen afzienbare tijd moet hierover duidelijkheid komen. Ook zijn nog niet alle vragen over de toepassing van de SVLO-handreiking afdoende beantwoord. Voorts zit de eerste aangifte er aan te komen, hoe gaat dat?Welke administratieve inrichting is van belang? Hoe vertaal ik de BBV-cijfers naar de aangifte? Hoe bepaal ik mijn eerste jaarresultaat en wat zijn de verschillen in spelregels tussen de BBV-winst en de fiscale winst? Hoe kom ik tot een verantwoording van de fiscale positie in de jaarrekening 2016?  

Deze bijeenkomst gaat in op de praktijkervaringen, met vooral een vooruitblik naar de jaarrekening en de aangifte.

Programma (13:00 - 16:30 uur):

  1. De eerste jaarrekening als gemeente, hoe verwerk je daarin de Vpb?
  2. De eerste aangifte, waar moet dat aan voldoen en hoe bereken je de jaarschijf?
  3. Mogelijke claims van de Belastingdienst hoe verwerk je die in de jaarrekening?
  4. Het niet kunnen verrekenen van de historische rente en afboekingen op de openingsbalans, wat is er nog aan te doen?
  5. Inbreng volgend jaar: sfeerovergangen van vermogensbeheer naar activiteit van de onderneming, wat neem ik nu: verkrijgingsprijs of waarde bij bestemmingsverandering?
  6. CV/BV constructies: nog steeds ingewikkelde vragen.
  7. Faciliterend grondbeleid al dan niet in de Vpb-heffing: wat zijn de consequenties.

Het karakter van het seminar is interactief. Er wordt gewerkt met concrete voorbeelden van openingsbalansen en aangiftes. Er worden ervaringen gedeeld en u ontvangt slimme tips en trucs voor de praktijk.

Uw topdocent: Gert-Jan de Ruiter (Deloitte). Director Tax at Deloitte Belastingadviseurs B.V. en gespecialiseerd in de vennootschapsbelastingheffing binnen de (semi-)publieke sector en de fiscaliteit rondom onroerende zaken.

Mocht u van een andere beroepsvereniging PE-punten willen behalen, dan kun u dit bij ons aangeven. Wij gaan dan voor u na of dit mogelijk is.

Wanneer? 
dinsdag 7 maart 2017
Waar? 
Scobe Academy, Gouda (Stationsplein 9d)
Investering? 

€345,- (excl btw). Btw kunt u terugvorderen uit btw-compensatiefonds (BCF). Informeer naar de mogelijkheden bij de administratie van uw organisatie.

Indien u een collega meeneemt, dan betaalt u beiden €295,-

Ruud van Marle (gemeente Medemblik)

Heel mooie introductiecursus. Goed voor mensen die zich met hun organisatie aan het oriënteren zijn hoe het vastgoed professioneler aan te gaan pakken. Het geeft een mooi breed perspectief op vastgoed en vastgoedmanagement. Alle facetten komen aan de orde. Ik kan hem zo aanbevelen.

Nieuw talent

Scobe Academy ontwikkelt nieuw talent in de rol van planeconoom en vastgoedjurist. De combinatie van werken en leren, zorgt ervoor dat zij snel de juiste kennis en competenties kunnen inzetten. De opleidingsprogramma's zijn bedoeld voor Hbo'ers en academici met interesse in ruimtelijke ontwikkeling/vastgoed. Deelnemers hebben hun opleiding recent afgerond of hebben al enige werkervaring. De programma's zijn ook bedoeld voor carrièreswitchers.

stel je vraag

Bijscholing

Het werkveld van planeconomen en vastgoedjuristen is sterk in beweging. Scobe Academy biedt u de mogelijkheid om uw kennis actueel te houden door het volgen van een in company workshop of een praktijkgerichte masterclass. Kijk bij ons aanbod masterclasses, in company trainingen of mail uw specifieke vraag.

stel je vraag

Carrièreswitch

Scobe Academy stelt u in staat op een effectieve en snelle manier kennis en vaardigheden eigen te maken op het gebied van planeconomie, vastgoedjuridica. Bekijk onze opleidingen of stel uw specifieke opleidingsvraag.

stel je vraag