Samenwerkingsvormen bij gebiedsontwikkeling

Wanneer? 
donderdag 15 november 2018
Waar? 
Scobe Academy, Gouda
Investering? 

€ 595,- excl. btw, terugvorderbaar uit het Btw-compensatiefonds). Lesmateriaal en catering zijn inbegrepen. Kosteloos afmelden kan tot 3 weken voor start masterclass, daarna bent u 75% van de kosten verschuldigd. Een vervanger sturen kan altijd.

Inhoud

Samenwerken in gebiedsontwikkelingen vindt op verschillende manieren plaats. In deze masterclass komen o.a. de gemeentelijke gronduitgifte, CV/BV-constructies, PPS, concessie/bouwclaimmodellen en een Wijkontwikkelingsmaatschappij (WOM) aan bod. Wat zijn juridische en financiële consequenties van de samenwerkingsvormen? Tevens wordt ingegaan op de rollen van verschillende partijen. De gemeente heeft bijvoorbeeld een publiekrechtelijke rol versus een privaatrechtelijke rol: wat betekent dit?

Tijdens het middagdeel komt ook de projectontwikkelaar aan het woord. Wederom wordt aandacht besteed aan de veranderende rol van de corporatie bij een gebiedsontwikkeling. Die rol is namelijk behoorlijk veranderd als het gaat om commerciële en niet-commerciële activiteiten. Dit is ook het moment voor de introductie van nieuwe verdienmodellen. Het gaat om co-creatie, lean en mean ontwikkelen en waardecreatie. Dit geldt voor gemeenten, private partijen, bewoners, maar ook voor nieuwe spelers als nutsbedrijven. 

Programma

9.30 uur: start

Ochtend: Samenwerking

 1. Beslissingsboom voor methode van samenwerken
 2. CV/BV: als fiscaal transparante structuur
 3. Coalitiemodel: samenwerken met een groot aantal partijen (inc. burgers)
 4. Consessiemodel: de overheid op afstand (hoe werkt dat?)
 5. Bouwclaimmodel nieuwe stijl: de overheid als regisseur
 6. Samenwerking private partijen
 7. Samenwerking publieke partijen

12.30 - 13.00 uur: lunch

Middag: Projectontwikkeling: innovatieve samenwerking rond duurzaamheid:

 1. Ambities van een samenwerking: duurzaamheid, woningaantal, omgevingskwaliteit, doorstromen en GREX.
 2. Hoe werken mensen letterlijk samen; betrokkeheid Raad en B&W.
 3. Aanbesteden en samenwerken
 4. Vernieuwende methoden om grondprijs te bepalen
 5. SOK-light
 6. Afspraken die verdergaan dan het bouwbesluit.
 7. Vormen van duurzaamheid en financiering
 8. Waardecreatie van de woningen: wie heeft de voordelen?

 16:30 uur: afsluiting

Doelgroep

Deze masterclass is met name bedoeld voor (aankomend) planeconomen, vastgoed- en RO-juristen en projectleiders. Ze zoeken naar verdieping in hun werk of staan op het punt een functieswitch te maken en willen zich verdiepen in deze materie. Voor alle partijen is het van belang om voldoende kennis (van elkaar) in huis te hebben om op een verantwoorde manier projecten te kunnen aansturen.

Resultaat

 • U kunt adviseren over de financiële en juridische betekenis van verschillende vormen van samenwerking. 
 • Tevens leert u meer over de nieuwe verdienmodellen van co-creatie en comakership en ‘financing on demand’.   
 • U leert de rollen van de verschillende partijen zien; en dit in het bijzonder vanuit  hun perspectief. U leert denken van buiten naar binnen. 

Een perfecte combinatie van kennis en vaardigheden

De opleiding “Planeconomie en Vastgoedrecht” is intensief en van kwalitatief hoog niveau. De masterclasses worden verzorgd door verschillende professionals met veel inhoudelijke kennis alsook ruime praktijkervaring. Naast de inhoudelijke componenten worden ook veel praktijkvoorbeelden behandeld. Zo komen vraagstukken waar ontwikkelaars en overheden zich mee geconfronteerd zien, tijdens de colleges aan de orde en worden door de groep besproken. Daarbij is ook voldoende ruimte om eigen casussen in te brengen.

Nieuw talent

Scobe Academy ontwikkelt nieuw talent in de rol van planeconoom en vastgoedjurist. De combinatie van werken en leren, zorgt ervoor dat zij snel de juiste kennis en competenties kunnen inzetten. De opleidingsprogramma's zijn bedoeld voor Hbo'ers en academici met interesse in ruimtelijke ontwikkeling/vastgoed. Deelnemers hebben hun opleiding recent afgerond of hebben al enige werkervaring. De programma's zijn ook bedoeld voor carrièreswitchers.

stel je vraag

Bijscholing

Het werkveld van planeconomen en vastgoedjuristen is sterk in beweging. Scobe Academy biedt u de mogelijkheid om uw kennis actueel te houden door het volgen van een in company workshop of een praktijkgerichte masterclass. Kijk bij ons aanbod masterclasses, in company trainingen of mail uw specifieke vraag.

stel je vraag

Carrièreswitch

Scobe Academy stelt u in staat op een effectieve en snelle manier kennis en vaardigheden eigen te maken op het gebied van planeconomie, vastgoedjuridica. Bekijk onze opleidingen of stel uw specifieke opleidingsvraag.

stel je vraag