Samenwerken aan duurzame gebiedsontwikkelingen: wie heb je nodig?

Wanneer? 
donderdag 1 november 2018
Waar? 
ANNE (Veemarktplein 41, Utrecht)
Investering? 

€ 695,- excl. btw, terugvorderbaar uit Btw-compensatiefonds (BCF). Voor het gehele opleidingstraject is de investering € 2.295,- (€ 573,- per masterclass). Lesmateriaal en catering zijn inbegrepen. Kosteloos afmelden kan tot drie weken voor start masterclass, daarna bent u 75% van de kosten verschuldigd. Een vervanger sturen kan altijd.

Inhoud

Hoe realiseer je een duurzame gebiedsontwikkeling? Hoe trek je hierin verschillende publieke en private partijen aan? Wat zijn de financiële en juridische mogelijkheden binnen deze samenwerkingen?

Hanneke van Schijndel en Marleen Sanders-Kaiser, beiden werkzaam bij adviesbureau Twynstra & Gudde, zijn gespecialiseerd in duurzame gebiedsontwikkeling. Op donderdag 1 november vertellen zij tijdens de masterclass Samenwerken aan duurzame gebiedsontwikkeling hoe je verschillende stakeholders betrekt. Deze masterclass vindt plaats bij ANNE (vlakbij Utrecht Centraal), de ontmoetingsplaats voor professionals rondom woningverduurzaming. Tevens brengen we een bezoek aan de Climate Planet

Programma

9.30 uur: introductie

1) Rondleiding Climate Planet Utrecht 

2) Het betrekken van publieke en private partijen

 • Hoe trek je ontwikkelaars over de streep?
 • Hoe realiseer je een duurzame openbare ruimte?
 • Hoe trek je investeerders aan?
 • Beïnvloedende factoren zoals grondprijs, convenanten etc
 • Welke rol speelt de projectontwikkelaar?

10.45 - 11.00 uur: koffiepauze

3) Financiële aspecten van samenwerking

 • Casus: Exploitatieplan duurzame gebiedsontwikkeling
 • Kostenverhaal en duurzaamheid

12.30 - 13.15 uur: lunch

4) Fiscaliteiten en subsidies

 • Subsidies voor corporaties en bedrijven
 • BTW door de gemeente laten financieren
 • Energie Investeringsaftrek (EIA)

14.45 - 15.00 uur: koffiepauze

5) Juridische aspecten van samenwerking 

 • Duurzaamheid in selectie- en aanbestedingsprocedures procedures
 • Hoe haal je hogere duurzaamheidsscores dan de eisen van het Bouwbesluit?
 • Publiekrechtelijke verankering duurzaamheid in bestemmingsplan/omgevingsplan.

16.30 uur: afsluiting

Doelgroep

Medewerkers van decentrale overheden als gemeenten, maar ook van provincies en waterschappen die te maken hebben met duurzaamheid. Dit zijn planeconomen, managers vastgoed, beleidsmedewerkers en projectleiders die meer over duurzaamheid binnen hun vakgebied willen leren.

Resultaat

Tijdens deze cursus worden inhoud, vaardigheden en strategie met elkaar verbonden. Na afloop bent u op de hoogte van de laatste juridische en financiële ontwikkelingen en kunt u dit op strategisch niveau toepassen.  

Bart Gubbels (Provincie Limburg)

De opleiding “Planeconomie en Vastgoedrecht” is intensief en van kwalitatief hoog niveau. De masterclasses worden verzorgd door verschillende professionals met veel inhoudelijke kennis alsook ruime praktijkervaring. Naast de inhoudelijke componenten worden ook veel praktijkvoorbeelden behandeld. Zo komen vraagstukken waar ontwikkelaars en overheden zich mee geconfronteerd zien, tijdens de colleges aan de orde en worden door de groep besproken. Daarbij is ook voldoende ruimte om eigen casussen in te brengen.

Nieuw talent

Scobe Academy ontwikkelt nieuw talent in de rol van planeconoom en vastgoedjurist. De combinatie van werken en leren, zorgt ervoor dat zij snel de juiste kennis en competenties kunnen inzetten. De opleidingsprogramma's zijn bedoeld voor Hbo'ers en academici met interesse in ruimtelijke ontwikkeling/vastgoed. Deelnemers hebben hun opleiding recent afgerond of hebben al enige werkervaring. De programma's zijn ook bedoeld voor carrièreswitchers.

stel je vraag

Bijscholing

Het werkveld van planeconomen en vastgoedjuristen is sterk in beweging. Scobe Academy biedt u de mogelijkheid om uw kennis actueel te houden door het volgen van een in company workshop of een praktijkgerichte masterclass. Kijk bij ons aanbod masterclasses, in company trainingen of mail uw specifieke vraag.

stel je vraag

Carrièreswitch

Scobe Academy stelt u in staat op een effectieve en snelle manier kennis en vaardigheden eigen te maken op het gebied van planeconomie, vastgoedjuridica. Bekijk onze opleidingen of stel uw specifieke opleidingsvraag.

stel je vraag