Rekenen aan gasloos bouwen: bestaande bouw en nieuwbouw

Wanneer? 
dinsdag 29 januari 2019
Waar? 
The Green House (Croeselaan 16, 3521 CA Utrecht)
Investering? 

€ 695,- excl. btw, terugvorderbaar uit Btw-compensatiefonds (BCF). Lesmateriaal en catering zijn inbegrepen. Kosteloos afmelden kan tot 3 weken voor start masterclass, daarna bent u 75% van de kosten verschuldigd. Een vervanger sturen kan altijd.

Inhoud

Per 1 juli vervalt de verplichte gasaansluiting van nieuwbouwwoningen. Daarbij worden in 2020 de energieprestatie-eisen ook nog eens strenger en geldt de nieuwe norm 'BENG'. Als het gaat om nieuwbouw, is er al de nodige ervaring met gasloos bouwen maar valt er nog veel te optimaliseren. Bovendien is de bestaande voorraad van het gas krijgen een stuk ingewikkelder. Kortom, er valt nog een hoop te leren rondom gasloos bouwen, zeker als het gaat om rekenen. In deze masterclass gaan we hier zelf mee aan de slag. Ook laten we recent onderzoek naar de ontwikkelingen rondom gasloos bouwen en de grondexploitatie zien. Aan het eind van de dag krijg je een rekenmodel mee naar huis om zelf een doorrekening te maken van een opstal- en grondexploitatie om gasloos te bouwen en de hogere normen van BENG door te voeren.

Programma

9.30 uur: start

Ochtend: wat kost gasloos bouwen?

  1. Nieuwe normen in plaats van EPC: Beng, GPR en Greenlabel.
  2. Kosten van technieken en verminderen behoefte aan gas: isoleren, duurzaam opwekken, warmtenet, WKO, all-electric.
  3. Kostenverdeling en exploitatie: vastgoedeigenaar, coöperatie, publieke of private exploitatie.
  4. Casus: loskomen van gas in de bestaande voorraad.

12.30 - 13.00 uur: lunch

Middag: rekenen aan gasloos bouwen

  1. Rekenen aan alternatieven voor gasloos in de grondexploitatie. 
  2. Rekenen aan gasloos bouwen bij transformatieprojecten. 
  3. Gasloos bouwen en gemeentelijk kostenverhaal in het kader van de Grex-wet.

16.30 uur: afsluiting

Doelgroep

Medewerkers van decentrale overheden als gemeenten, maar ook van provincies en waterschappen die te maken hebben met duurzaamheid. Dit zijn planeconomen, managers vastgoed, beleidsmedewerkers en projectleiders die meer over duurzaamheid binnen hun vakgebied willen leren.

Docenten

Dick van 't Slot (DWA)
Martijn Kooijman (PAS)
Nick van Lenthe (PAS)

Resultaat

Tijdens deze cursus worden inhoud, vaardigheden en strategie met elkaar verbonden. Na afloop bent u op de hoogte van de laatste juridische en financiële ontwikkelingen en kunt u dit op strategisch niveau toepassen.