Rekenen aan gasloos bouwen

Per 1 juli is het niet meer verplicht om gasaansluiting op nieuwbouwwoningen te plaatsen. Daarbij worden in 2020 de energieprestatie-eisen ook nog eens strenger en geldt de nieuwe norm 'BENG'. Als het gaat om nieuwbouw, is er al de nodige ervaring met gasloos bouwen maar valt er nog veel te optimaliseren. Bovendien is de bestaande voorraad van het gas krijgen een stuk ingewikkelder. Kortom, er valt nog een hoop te leren rondom gasloos bouwen, zeker als het gaat om rekenen. In deze masterclass gaan we hier zelf mee aan de slag. Ook laten we recent onderzoek naar de ontwikkelingen rondom gasloos bouwen en de grondexploitatie zien.

Programma

Ochtend: wat kost gasloos bouwen?

  1. Nieuwe normen in plaats van EPC: Beng, GPR en Greenlabel.
  2. Kosten van technieken en verminderen behoefte aan gas: isoleren, duurzaam opwekken, warmtenet, WKO, all-electric.
  3. Kostenverdeling en exploitatie: vastgoedeigenaar, coöperatie, publieke of private exploitatie.
  4. Casus: loskomen van gas in de bestaande voorraad.

Middag: rekenen aan gasloos bouwen

  1. Rekenen aan alternatieven voor gasloos bouwen in de grondexploitatie. 
  2. Rekenen aan gasloos bouwen bij transformatieprojecten. 
  3. Gasloosbouwen en gemeentelijk kostenverhaal in het kader van de Grex-wet.

Aan het eind van de dag krijg je een rekenmodel mee naar huis om zelf een doorrekening te maken van een opstal- en grondexploitatie om gasloos te bouwen en de hogere normen van BENG door te voeren.

Wanneer? 
donderdag 29 november 2018
Waar? 
Gouda
Investering? 

€ 695,- (excl btw). Btw kunt u terugvorderen uit Btw-compensatiefonds (BCF). Informeer naar de mogelijkheden bij de administratie van uw organisatie. Lesmateriaal en catering zijn inbegrepen. Kosteloos afmelden kan tot 3 weken voor de start van de masterclasses, daarna bent u 75% van de kosten verschuldigd. Een collega als vervanger sturen kan altijd.

Douwe Oosterkamp (gemeente Hoogezand-Sappemeer)

 Ik vond het een hele leuke opleiding en heb geen moment ‘last’ gehad van de reistijd/-afstand, de opleiding was het zeker waard.

Tijdens de opleiding werd door een aantal docenten aangegeven dat de opleiding bedoeld was voor planeconomen. Ik vind dat de opleiding breder geprofileerd kan worden; ik denk dat deze opleiding voor veel projectleiders waardevol kan zijn voor het verkrijgen van een bredere ‘kennisondergrond’. Ik heb hem binnen Midden-Groningen dan ook al bij een aantal collega’s aangeprezen.

Nieuw talent

Scobe Academy ontwikkelt nieuw talent in de rol van planeconoom en vastgoedjurist. De combinatie van werken en leren, zorgt ervoor dat zij snel de juiste kennis en competenties kunnen inzetten. De opleidingsprogramma's zijn bedoeld voor Hbo'ers en academici met interesse in ruimtelijke ontwikkeling/vastgoed. Deelnemers hebben hun opleiding recent afgerond of hebben al enige werkervaring. De programma's zijn ook bedoeld voor carrièreswitchers.

stel je vraag

Bijscholing

Het werkveld van planeconomen en vastgoedjuristen is sterk in beweging. Scobe Academy biedt u de mogelijkheid om uw kennis actueel te houden door het volgen van een in company workshop of een praktijkgerichte masterclass. Kijk bij ons aanbod masterclasses, in company trainingen of mail uw specifieke vraag.

stel je vraag

Carrièreswitch

Scobe Academy stelt u in staat op een effectieve en snelle manier kennis en vaardigheden eigen te maken op het gebied van planeconomie, vastgoedjuridica. Bekijk onze opleidingen of stel uw specifieke opleidingsvraag.

stel je vraag