Private partijen en publiek vastgoed

RICS Masterclass, powered by Scobe Academy

Grote opgave voor private partijen: "De leegstand van maatschappelijk vastgoed gaat de kantorenleegstand ruimschoots overtreffen. Tussen 2014 en 2020-2030 zal naar verwachting van de huidige voorraad van ongeveer 80 miljoen vierkante meter zeker 20 tot in het slechtste geval 40 miljoen vierkante meter vastgoed zijn maatschappelijke functie verliezen. Een groot deel van dat vrijkomende vastgoed is niet meer aanwendbaar voor andere functies en komt leeg te staan." Aldus Bouwstenen voor sociaal. Er is daarmee een grote opgave voor private partijen om hier de publieke partijen met hun expertise te helpen.

Maatschappelijk vastgoed dient van oudsher de publieke zaak. Denk aan scholen, cultuurgebouwen, ministeries, provincie- en gemeentehuizen, buurthuizen, zwembaden et cetera. Publieke instanties als de gemeente hebben daardoor door de jaren (vaak eeuwen) heen veel vastgoed in bezit gekregen. Het bezitten en exploiteren van vastgoed is echter geen kernactiviteit van de gemeente. Het financieel rendement en een bedrijfsmatige organisatie zijn daardoor vaak onderbelicht: begrijpelijk, maar niet professioneel. En juist de private partijen kunnen daarbij helpen, omdat ze wel die ervaring hebben. In deze masterclass geven we je handvatten over de wijze waarop je gemeenten kunt helpen. Welke rol kan je innemen om een gespreks- en zakenpartner van de gemeente te worden.

 • Doel: interactief kennismaken met de wereld van het gemeentelijk vastgoedmanagement en te leren welke ROL jij richting een gemeente kan spelen. Hoe je de gemeente kunt helpen bij hun opgave.
 • Resultaat: na afloop snap je hoe gemeentelijk vastgoed gemanaged wordt en wat voor rol je daarin kunt spelen.
 • Doelgroep: RICS-leden, mogelijk aangevuld met gemeentelijke vastgoedorganisaties.

We nemen je mee in deze ontwikkelingen en laten je kennismaken met de verschillende rollen die de gemeente in het vastgoed kan spelen. En verder:

 1. Wie doet er toe bij de gemeente.
 2. Hoe zit de besluitvorming in elkaar
 3. Wat komt er bij het verkopen van dit vastgoed kijken? Hoe taxeer je dit vastgoed? Welke procedures (o.a. bibob) moet je doorlopen?
 4. Hoe kan je helpen om het dashbord van de gemeente goed te laten werken.

Dat dashboard kent naast de verschillende financiële parameters ook even zo belangrijke maatschappelijke parameters. Hoe zwaar tellen die laatste mee in de besluitvorming? We nemen je mee in de 'effecten arena', een tool die maatschappelijk rendement in beeld brengt op het dashboard van de gemeente.

Voor private partijen brengen bovenstaande ontwikkelingen veranderingen en zeker ook kansen met zich mee. In deze interactieve middag nemen we je mee in de belangrijke ontwikkelingen rondom gemeentelijk vastgoed en wat deze veranderingen voor kansen bieden aan marktpartijen.

Centraal deze dag staat aldus de ROL die je als private partij kunt spelen in relatie tot maatschappelijk vastgoed

Programma

13:30 uur: Introductie

 • Wat speelt er momenteel in gemeenten en vastgoedontwikkelingen, trends

14:00 uur: Diverse rollen van de gemeente in vastgoed:

 • De plek/verantwoordelijkheid van de bestuurlijke en ambtelijke lagen in de organisatie (college, gemeentesecretaris, raad, wethouder, afdelingen) in relatie tot vastgoedtransacties.
 • Hoe kunnen marktpartijen daar goed mee omgaan?

15:00 uur: Belangrijkste wet- en regelgeving met betrekking tot publiek vastgoed

 • Wet Markt en Overheid, wanneer sprake van staatssteun, wanneer EU-aanbesteden 
 • Wet Vennootschapsbelasting
 • Wat voor consequenties hebben bovenstaande ontwikkelingen voor marktpartijen en hoe kan jij daarin een rol spelen richting de gemeente.

15:45 uur: Financieel versus maatschappelijk rendement

 • Hoe ziet het dash board van de bestuurder er uit en waar moeten marktpartijen rekening mee houden? We behandelen een casus over dit onderwerp.

16:30 uur: Borrel

 

Wanneer? 
donderdag 10 november 2016
Waar? 
Hoofdkantoor AT Osborne, JF Kennedylaan 100, Baarn
Investering? 

€ 250,- excl. btw, inclusief het boek Gemeentelijk Vastgoedmanagement.

Kosteloos afmelden kan tot 3 weken voor start masterclass, daarna bent u 75% van de kosten verschuldigd. Een vervanger sturen kan altijd.

Douwe Oosterkamp (gemeente Hoogezand-Sappemeer)

 Ik vond het een hele leuke opleiding en heb geen moment ‘last’ gehad van de reistijd/-afstand, de opleiding was het zeker waard.

Tijdens de opleiding werd door een aantal docenten aangegeven dat de opleiding bedoeld was voor planeconomen. Ik vind dat de opleiding breder geprofileerd kan worden; ik denk dat deze opleiding voor veel projectleiders waardevol kan zijn voor het verkrijgen van een bredere ‘kennisondergrond’. Ik heb hem binnen Midden-Groningen dan ook al bij een aantal collega’s aangeprezen.

Nieuw talent

Scobe Academy ontwikkelt nieuw talent in de rol van planeconoom en vastgoedjurist. De combinatie van werken en leren, zorgt ervoor dat zij snel de juiste kennis en competenties kunnen inzetten. De opleidingsprogramma's zijn bedoeld voor Hbo'ers en academici met interesse in ruimtelijke ontwikkeling/vastgoed. Deelnemers hebben hun opleiding recent afgerond of hebben al enige werkervaring. De programma's zijn ook bedoeld voor carrièreswitchers.

stel je vraag

Bijscholing

Het werkveld van planeconomen en vastgoedjuristen is sterk in beweging. Scobe Academy biedt u de mogelijkheid om uw kennis actueel te houden door het volgen van een in company workshop of een praktijkgerichte masterclass. Kijk bij ons aanbod masterclasses, in company trainingen of mail uw specifieke vraag.

stel je vraag

Carrièreswitch

Scobe Academy stelt u in staat op een effectieve en snelle manier kennis en vaardigheden eigen te maken op het gebied van planeconomie, vastgoedjuridica. Bekijk onze opleidingen of stel uw specifieke opleidingsvraag.

stel je vraag