Omgevingswet en het kostenverhaal, van experiment naar toepassing

Scobe in samenwerking met 

Wat moet je nu al planeconomisch aanpakken, om straks goed gesteld te staan voor het omgevingsplan? Natuurlijk niet alles, maar sommige dingen wel. Gelukkig is er een vijftal experimenten waar we van kunnen leren. Deze experimenten gaan ook mee in de behandeling van de Aanvullingswet Grond vanaf begin 2017. 
Op 14 maart 2017 organiseert Scobe academy een seminar over de Omgevingswet en het Kostenverhaal. Hierin geven Nico Harkes, Theo Stauttener en Joop van de Brand een toelichting en leren zij ons hoe we dergelijke problemen kunnen aanpakken. Theo en Joop hebben meegewerkt aan een experiment en totstandkoming van de concepttekst van de Wet.

Naast actuele informatie is in dit seminar ruimte gereserveerd om alvast te oefenen.

1)      Dynamisch kostenverhaal in de praktijk

Het kantorengebied Rhijnhuizen in Nieuwegein transformeert van kantorengebied naar wonen. Daar wordt met een dynamisch kostenverhaal al gewerkt zoals bedoeld in de Aanvullingswet. Wat zijn de financiële en juridische lessen van het dynamisch kostenverhaal.

Oefening met een eigen transformatiecasus.

2)        Wat je nu al moet weten voor de implementatie

Sommige implementatievragen kunnen nog wel even wachten, andere zijn zo nieuw dat het zaak is daar nu al over na te denken. De volgende thema’s passeren in ieder geval de revue:

  • bouwen zonder vergunning,
  • innen van bijdrage middels een bestuurlijke geldschuld,
  • geen limitering in tijd maar wel een eindafrekening,
  • een vrije keuze van de gemeente om kosten niet op te voeren.            

3)      Op weg naar rekenregels voor de gemeente

Er komen in het omgevingsplan rekenregels voor de gehele gemeente. Is het daarbij voldoende als dat een aantal samenvattende regels betreft? Of lijkt het verstandig maatwerk toe te passen? Je schetst een beeld van de rekenregels voor jouw gemeente en doordenkt wat dit voor het meerjarenperspectief grondexploitatie betekent.

Tijdstip: 13:00 - 17:00 uur

Wanneer? 
dinsdag 14 maart 2017
Waar? 
Scobe Academy, Gouda (Stationsplein 9d)
Investering? 

€295,- (excl btw). Btw kunt u terugvorderen uit btw-compensatiefonds (BCF). Informeer naar de mogelijkheden bij de administratie van uw organisatie.

Indien u een collega meeneemt, dan betaalt u beiden €245,- (excl btw)

Ruud van Marle (gemeente Medemblik)

Heel mooie introductiecursus. Goed voor mensen die zich met hun organisatie aan het oriënteren zijn hoe het vastgoed professioneler aan te gaan pakken. Het geeft een mooi breed perspectief op vastgoed en vastgoedmanagement. Alle facetten komen aan de orde. Ik kan hem zo aanbevelen.

Nieuw talent

Scobe Academy ontwikkelt nieuw talent in de rol van planeconoom en vastgoedjurist. De combinatie van werken en leren, zorgt ervoor dat zij snel de juiste kennis en competenties kunnen inzetten. De opleidingsprogramma's zijn bedoeld voor Hbo'ers en academici met interesse in ruimtelijke ontwikkeling/vastgoed. Deelnemers hebben hun opleiding recent afgerond of hebben al enige werkervaring. De programma's zijn ook bedoeld voor carrièreswitchers.

stel je vraag

Bijscholing

Het werkveld van planeconomen en vastgoedjuristen is sterk in beweging. Scobe Academy biedt u de mogelijkheid om uw kennis actueel te houden door het volgen van een in company workshop of een praktijkgerichte masterclass. Kijk bij ons aanbod masterclasses, in company trainingen of mail uw specifieke vraag.

stel je vraag

Carrièreswitch

Scobe Academy stelt u in staat op een effectieve en snelle manier kennis en vaardigheden eigen te maken op het gebied van planeconomie, vastgoedjuridica. Bekijk onze opleidingen of stel uw specifieke opleidingsvraag.

stel je vraag