Marktanalyse, verkooptechnieken en de grenzen

Wanneer? 
donderdag 4 oktober 2018
Waar? 
Scobe Academy, Gouda
Investering? 

€ 595,- excl btw, terugvorderbaar uit het Btw-compensatiefonds (BCF).

Lesmateriaal en catering zijn inbegrepen. Kosteloos afmelden kan tot 3 weken voor start masterclass, daarna bent u 75% van de kosten verschuldigd. Een vervanger sturen kan altijd.

Inhoud

Marktanalyse, woningen, bedrijven en buitengebied

Slimme product-marktcombinaties met de juiste incentives hebben kopers tot gevolg. De vraag is: hoe doe je dat? De dag begint met een analyse van de markt. Welke instrumenten staan tot je beschikking? Hoe lees je een marktanalyse? En hoe maak je gebruik van social media en big data? Tijdens dit onderdeel krijg je ook inzicht in verschillen tussen regionale woningmarkten. En ten slotte zie je welke partijen er actief zijn en van invloed zijn op de woningmarkt. Daarbij gaat het ook om de beperkingen in de bouwkolom.

Veel valt of staat echter met de rol van de bank, de hypotheekregels en de spelregels van beleggers; daarom komen deze aspecten in het laatste deel aan de orde. Ingegaan wordt op hoe de gemeente, de ontwikkelaar en de belegger keuzes maken in verhitte en nog niet op dreef gekomen landsdelen. Uiteraard zal ook de rol van de corporatie en de belegger aan de orde komen. 

In de middag kijken we naar de hier en daar nog achterblijvende markt voor bedrijventerreinen. Groot probleem blijft een goede raming. Tot slot willen we ook nog ingaan op de markt voor de buitengebieden van agrarische bedrijvigheid en natuurgebieden.

Programma

9.30 uur: start

 1. Actuele ontwikkelingen in de woningmarkt
  • Woningmarkt: na de crisis op weg naar 'oververhitting'?
  • Hoe wordt de woningmarkt beïnvloed?
  • Verschillen per regio en segmenten (krimpgebieden)
  • Aanbodzijde huur en koop: beleggers, corporaties en projectontwikkelaars
  • Big data analyse
  • Vraagzijde
  • Verkoopproces
  • Marketing: product, prijs, communicatie en sales
 2. Financieren
 3. Casus

12.30 - 13.00 uur: lunch

 1. Doorkijk naar bedrijfsterreinen.
  • Degelijke ramingen
  • Succesvolle en minder succesvolle marketing en sales.
 2. Casus
 3. Doorkijk naar de markt voor agrarische gronden en natuurgebieden.

16:30 uur: afsluiting

Doelgroep

Deze masterclass  is met name bedoeld voor (aankomend) planeconomen, vastgoed- en RO-juristen en projectleiders. Ze zoeken naar verdieping in hun werk of staan op het punt een functieswitch te maken en willen zich verdiepen in deze materie. Voor alle partijen is het van belang om voldoende kennis (van elkaar) in huis te hebben om op een verantwoorde manier projecten te kunnen aansturen.

Docenten

Resultaat

 • Je hebt kennis van verschillende type marktsegmenten en regionale verschillen tussen woningmarkten.
 • Je weet hoe je de opzet van een marktanalyse maakt en daarmee opdrachtgever kan zijn voor een marktonderzoek. Daarbij leer je een marktanalyse goed te lezen.
 • Je weet wat de laatste verkooptechnieken zijn, waarmee je input kunt leveren aan de optimalisatie van de verkoop van je eigen projecten.
 • Je hebt zicht op de kaders van de financiële markten. Hoe werken hypotheken, wat kunnen mensen lenen? Daarmee kun je, je eigen gebied kennende, bezien wat de locatiemogelijkheden zijn om projecten te financieren.

Douwe Oosterkamp (gemeente Hoogezand-Sappemeer)

 Ik vond het een hele leuke opleiding en heb geen moment ‘last’ gehad van de reistijd/-afstand, de opleiding was het zeker waard.

Tijdens de opleiding werd door een aantal docenten aangegeven dat de opleiding bedoeld was voor planeconomen. Ik vind dat de opleiding breder geprofileerd kan worden; ik denk dat deze opleiding voor veel projectleiders waardevol kan zijn voor het verkrijgen van een bredere ‘kennisondergrond’. Ik heb hem binnen Midden-Groningen dan ook al bij een aantal collega’s aangeprezen.