Grondbeleid en integratiecollege

Wanneer? 
donderdag 6 december 2018
Waar? 
Scobe Academy, Gouda
Investering? 

€ 595,- excl. btw, terugvorderbaar uit het Btw-compensatiefonds (BCF).

Lesmateriaal en catering zijn inbegrepen. Kosteloos afmelden kan tot 3 weken voor start masterclass, daarna bent u 75% van de kosten verschuldigd. Een vervanger sturen kan altijd.

Inhoud

Op deze cursusdag wordt ingegaan op het nieuwe grondbeleid.  De opgave voor deze dag is het vertalen van de inhoudelijke onderwerpen in een beleidsmatige context. Tevens zullen ook nieuwe doorzichten worden gegeven als het gaat om het grondbeleid. In het middagdeel gaan we aan de hand van een casus alle behandelde onderwerpen nog eens langs om een totaalbeeld van het vakgebied te krijgen.

Programma

9.30 uur: start

Ochtend: Grondbeleid

 1. Vastgoed- en locatieontwikkeling: wat is het probleem? 
 2. Beschikking over de grond; onhandige eigendomposities; strategieën voor grondverwerving  
 3. Casus
 4. Value capture, financiering, kostenverhaal en verdienmodellen 
 5. Gebiedsontwikkeling ‘nieuwe stijl’ 
 6. Casus: Financiering maatregelen klimaatadaptatie 

12.30 - 13.00 uur: lunch

Middag: Integratiecollege

Case: De Blauwe Zoom in Hardinxveld-Giessendam
De Blauwe Zoom is een nieuwbouwwijk in aanbouw in de gemeente Hardinxveld-Giessendam bestaande uit een nieuwe woonwijk van ongeveer 650 koop- en huurwoningen, een sporthal, een bedrijventerrein en een lightrailstation. De onderwerpen die in deze casus terugkomen:

 1. Het overstappen van een bouwclaim naar een exploitatieplan;
 2. De geboorte van een exploitatieplan: wat moet wel en niet zijn onderbouwd?;
 3. Problemen met taxaties;
 4. Het opstellen van een grondexploitatie;
 5. Problemen met het opnemen van de inbrengwaarde;
 6. De plankosten en de grondopbrengsten;
 7. De gemeentelijke grondexploitatie versus exploitatieplan;
 8. De beroepsprocedure bij de Raad van State;
 9. Het afrekenen van een bijdrage;
 10. Opzet van een extracomptabele administratie;
 11. Herziening bestemmingsplan en herziening exploitatieplan. 

16.30 uur: afsluiting

Doelgroep

Deze masterclass is met name bedoeld voor (aankomend) planeconomen, vastgoed- en RO-juristen en projectleiders. Ze zoeken naar verdieping in hun werk of staan op het punt een functieswitch te maken en willen zich verdiepen in deze materie. Voor alle partijen is het van belang om voldoende kennis (van elkaar) in huis te hebben om op een verantwoorde manier projecten te kunnen aansturen.

Resultaat

 • U kunt adviseren over de actuele ontwikkelingen binnen grondbeleid;
 • U krijg door middel van een praktijkcase een overzicht van het vakgebeid planeconomie en vastgoedrecht. 

Bart Gubbels (Provincie Limburg)

De opleiding “Planeconomie en Vastgoedrecht” is intensief en van kwalitatief hoog niveau. De masterclasses worden verzorgd door verschillende professionals met veel inhoudelijke kennis alsook ruime praktijkervaring. Naast de inhoudelijke componenten worden ook veel praktijkvoorbeelden behandeld. Zo komen vraagstukken waar ontwikkelaars en overheden zich mee geconfronteerd zien, tijdens de colleges aan de orde en worden door de groep besproken. Daarbij is ook voldoende ruimte om eigen casussen in te brengen.

Nieuw talent

Scobe Academy ontwikkelt nieuw talent in de rol van planeconoom en vastgoedjurist. De combinatie van werken en leren, zorgt ervoor dat zij snel de juiste kennis en competenties kunnen inzetten. De opleidingsprogramma's zijn bedoeld voor Hbo'ers en academici met interesse in ruimtelijke ontwikkeling/vastgoed. Deelnemers hebben hun opleiding recent afgerond of hebben al enige werkervaring. De programma's zijn ook bedoeld voor carrièreswitchers.

stel je vraag

Bijscholing

Het werkveld van planeconomen en vastgoedjuristen is sterk in beweging. Scobe Academy biedt u de mogelijkheid om uw kennis actueel te houden door het volgen van een in company workshop of een praktijkgerichte masterclass. Kijk bij ons aanbod masterclasses, in company trainingen of mail uw specifieke vraag.

stel je vraag

Carrièreswitch

Scobe Academy stelt u in staat op een effectieve en snelle manier kennis en vaardigheden eigen te maken op het gebied van planeconomie, vastgoedjuridica. Bekijk onze opleidingen of stel uw specifieke opleidingsvraag.

stel je vraag