Duurzame gebiedsontwikkeling

Duurzame exploitatie van lokale wind

Wanneer? 
woensdag 14 september 2022
Waar? 
Büchnerweg 7, Gouda
Investering? 

€ 395 ,-

Inhoud

Wind op land is momenteel de meest rendabele vorm van duurzame energie. Dat windmolens in de wei, al dan niet met SDE++-subsidie uit kunnen, is bekend. Daarbij geldt dat er vaak sprake is van 50% lokaal eigendom, vaak in de vorm van een coöperatie. Deze lokale initiatieven zijn in opkomst, dat is natuurlijk gunstig voor de participatie. Hoe kun jij  de randvoorwaarden scheppen om een coöperatie te laten functioneren?

Dit dagdeel neemt je mee in alles wat er komt kijken bij lokale initiatieven rondom windenergie. Hoe zit dit coöperatieve model in elkaar? Welke lessen leren we uit het verleden? Hoe reageer je op de toekomst? Wat is de coöperatieve gedachte eigenlijk? Laetitia Ouillet, voorzitter van de Windvogel vertelt je alles over haar ervaringen en lessen van de afgelopen 30 jaar. Een unieke kans om jezelf verder te verdiepen op dit onderwerp, want een coöperatie blijkt geen organisatie die investeert, stimuleert en reageert op initiatieven en marktomstandigheden.

 

Programma

13.00 uur: start

Duurzame exploitatie van lokale wind 

 1. Coöperatief model
 2. Sociale aspecten
 3. Kleine molens en grote molens
 4. Tijdelijke opslag i.p.v. retour leveren
 5. Schaalbaarheid
 6. Businessmodel
 7. Meer mogelijkheden van participatie en financiering onder de Omgevingswet
 8. Bedreiging van verdien modellen van zon en wind: BENG 3

16.30 uur: afsluiting

Leerdoelen

 • Je kent de voor- en nadelen van het coöperatief model
 • Je weet welke sociale aspecten meespelen bij lokale initiatieven
 • Je kent de afwegingen tussen verschillende keuzes binnen wind
 • Je weet welke mogelijkheden de Omgevingswet meebrengt voor participatie en financiering
 • Je herkent schaalbaarheid van oplossingen
 • Je weet veel beter hoe lokale initiatieven wel of niet passen binnen jouw projecten

Docenten

Alle docenten van Scobe Academy hebben veel ervaring en zijn koplopers in het vakgebied. Ze zijn op de hoogte van de actualiteit binnen de gebiedsontwikkeling waardoor deelnemers de laatste ontwikkelingen meekrijgen. De opleidingsgroepen worden bewust klein gehouden. Er is daarom sprake van veel interactie met de docent en onderling. Op deze manier bouw je een nuttig netwerk op waar je ook na de cursus profijt van hebt. 

Docent:

Doelgroep

Beleidsmakers, projectleiders duurzaamheid, warmtevisies en uitvoeringsplannen,  conceptontwikkelaars duurzame energie, adviseur duurzaamheid, planeconomen en projectleiders gebiedsontwikkeling.