Circulaire gebiedsontwikkeling: consequenties voor de grond- en opstalexploitatie

Wanneer? 
donderdag 18 april 2019
Waar? 
Burgemeester Jamessingel 41, Gouda
Investering? 

€ 695,- excl. btw, terugvorderbaar uit Btw-compensatiefonds (BCF). Lesmateriaal en catering zijn inbegrepen. Kosteloos afmelden kan tot 3 weken voor start masterclass, daarna bent u 75% van de kosten verschuldigd. Een vervanger sturen kan altijd.

Inhoud

De Rijksoverheid heeft als doelstelling om in 2050 volledig circulair te zijn. Dat betekent meer duurzame productie en hergebruik van materialen en producten. Deze masterclass verkent de oude, maar vooral ook de nieuwe vormen van circulaire economie. Wat zijn hiervan de gevolgen voor de grond- en opstalexploitatie? Dit vertalen we op een zo praktisch mogelijke manier met een aantal tips om beleid snel te implementeren. 

Aan het einde van de dag ben je op de hoogte van bestaande technieken op het gebied van de grondexploitatie en beleid ten aanzien van circulaire economie en krijg je inzicht in de financiële consequenties voor grond- en opstalexploitaties.

Programma

9.30 - 12.15 uur: inleiding circulaire gebiedsontwikkeling

 • Circulaire economie: levensduur, reparatie en onderhoud
 • Hergebruik en recyclen van grondstoffen
 • Opdracht: welke strategie kies je?

11.00 - 11.15 uur: Pauze

 • Exploitatie-aspecten
 • Park 20/20, de Ceuvel en Werkspoorkwartier

12.15 - 13.00 uur: Lunch

13.00 - 14.45 uur: Cases businesspark Amsterdam Osdorp en Atlaspark 

 • Metabolisme en materiaalstroomanalyse (0-meting vs. ambitie)
 • Haalbaarheid: welke energiemaatregelen pas je toe op een gebied? Wat zijn bijbehorende KPI's?;
 • Doorwerking maatregelen op grond-, vastgoed- en gebruikersexploitatie;
 • Welke strategie kies je?

14.45 - 15.00 uur: Pauze

15.00 - 16.30 uur: Juridische inkadering

 • Aanbesteden;
 • Eigendom en beperkte rechten;
 • Privaat- en publiekrechtelijke aspecten;

16.30 uur: Afsluiting

Doelgroep

Medewerkers van decentrale overheden als gemeenten, maar ook van provincies en waterschappen die te maken hebben met duurzaamheid. Dit zijn planeconomen, managers vastgoed, beleidsmedewerkers en projectleiders die meer over duurzaamheid binnen hun vakgebied willen leren.

Docenten

Jasper Flapper (Antea Group)
Paul Jansen (
Horyzon)
Fanauw Hoppe (AT Osborne)

Resultaat

Tijdens deze cursus worden inhoud, vaardigheden en strategie met elkaar verbonden. Na afloop bent u op de hoogte van de laatste juridische en financiële ontwikkelingen en kunt u dit op strategisch niveau toepassen.  

Douwe Oosterkamp (gemeente Hoogezand-Sappemeer)

 Ik vond het een hele leuke opleiding en heb geen moment ‘last’ gehad van de reistijd/-afstand, de opleiding was het zeker waard.

Tijdens de opleiding werd door een aantal docenten aangegeven dat de opleiding bedoeld was voor planeconomen. Ik vind dat de opleiding breder geprofileerd kan worden; ik denk dat deze opleiding voor veel projectleiders waardevol kan zijn voor het verkrijgen van een bredere ‘kennisondergrond’. Ik heb hem binnen Midden-Groningen dan ook al bij een aantal collega’s aangeprezen.