Basiscursus Planeconomie & Vastgoedrecht

Versnelt alle inzichten binnen het proces van gebiedsontwikkeling

In deze negendaagse opleiding wordt de basis gelegd voor alle grond- en ontwikkeling-gerelateerde thema’s. De aandacht richt zich op financiële, kwalitatieve en juridische piketpalen van gebiedsontwikkeling. 

Na de startdag waarin we het speelveld, de spelers en hun drijfveren schetsen, gaan  we door naar de werking en duiding van de grondexploitatie. Je zet zelf vanuit een leeg spread-sheet een Grex op en leert de posten daarvan te duiden. Daarna verbreden we naar de opstal en beheerexploitaties. We zoomen in op stedenbouwkundige uitgangspunten en hun planeconomische consequenties in de grex. Daarmee samenhangend volgt de collegedag markt, verkoop en financiering. Vanuit juridisch perspectief is de Wro en straks de Omgevingswet agendastellend op dag 7. Tweede juridische thema is de Grondexploitatiewet en de financiële kaders voor het kostenverhaal. Gelieerd is het thema ‘anterieur contractering’, dat eveneens prominent op de agenda staat. Aan het einde van de leergang wordt een examen afgenomen. Deelnemers die de toets met goed gevolg hebben afgerond ontvangen het Scobe Academy-diploma. 

Verdieping 

Na deze verkorte opleiding kun je bij Scobe Academy door met de verdiepende lange opleiding die je de MRICS-titel kan opleveren. lees hierover meer in de brochure.

Het programma

De basiscursus Planeconomie en Vastgoedrecht bestaat uit 9 masterclasses van één dag. De doorlooptijd is circa 3 maanden. De optimale voorbereidingstijd per masterclass is tussen de 1 à 2 dagdelen. De voorbereiding tot het examen zal uiteraard meer tijd vergen.

  1. Gebiedsontwikkeling, de spelers en hun drijfveren, 3 oktober 2017
  2. Basis Planeconomie: maken van een grondexploitatie, 12 oktober 2017
  3. Grondexploitatie in de nieuwe tijd, 2 november 2017
  4. Integraal rekenen, 9 november 2017
  5. Stedenbouwkundige principes en de GREX, 16 november 2017
  6. Marktanalyse & innovaties in verkooptechnieken, 23 november 2017
  7. Publiek recht (Wro / Omgevingswet), 30 november 2017
  8. Grex-wet: de juridische en financiële insteek, 7 december 2017
  9. Projectontwikkeling: contracteren met de overheid, 14 december 2017

Profiel en netwerk van deelnemers

Deelnemers aan het programma hebben een hbo- of academisch niveau. Zij zoeken naar verdieping in hun werk of staan op het punt een functieswitch te maken en krijgen daarvoor de ruimte van hun werkgever. De opleidingsgroepen worden bewust klein gehouden. Er is daarom sprake van veel interactie met de docent en met elkaar. Scobisten bouwen op deze manier een nuttig netwerk op waar zij ook na hun opleiding profijt van hebben.  

Investering

De investering voor deze opleiding bedraagt € 3.950,- exclusief btw. De btw kan worden verhaald op het Btw-compensatiefonds (BCF).

Download voor meer informatie de brochure met de blauwe knop hiernaast of meld je aan met de oranje knop.

Startdatum 
dinsdag 6 november 2018
Locatie 
Scobe Academy, Gouda
Investering? 
€ 3.350,- excl. btw. (Btw kunt u terugvorderen uit Btw-compensatiefonds BCF). Informeer naar de mogelijkheden bij de administratie van uw organisatie.

Douwe Oosterkamp (gemeente Hoogezand-Sappemeer)

 Ik vond het een hele leuke opleiding en heb geen moment ‘last’ gehad van de reistijd/-afstand, de opleiding was het zeker waard.

Tijdens de opleiding werd door een aantal docenten aangegeven dat de opleiding bedoeld was voor planeconomen. Ik vind dat de opleiding breder geprofileerd kan worden; ik denk dat deze opleiding voor veel projectleiders waardevol kan zijn voor het verkrijgen van een bredere ‘kennisondergrond’. Ik heb hem binnen Midden-Groningen dan ook al bij een aantal collega’s aangeprezen.

Nieuw talent

Scobe Academy ontwikkelt nieuw talent in de rol van planeconoom en vastgoedjurist. De combinatie van werken en leren, zorgt ervoor dat zij snel de juiste kennis en competenties kunnen inzetten. De opleidingsprogramma's zijn bedoeld voor Hbo'ers en academici met interesse in ruimtelijke ontwikkeling/vastgoed. Deelnemers hebben hun opleiding recent afgerond of hebben al enige werkervaring. De programma's zijn ook bedoeld voor carrièreswitchers.

stel je vraag

Bijscholing

Het werkveld van planeconomen en vastgoedjuristen is sterk in beweging. Scobe Academy biedt u de mogelijkheid om uw kennis actueel te houden door het volgen van een in company workshop of een praktijkgerichte masterclass. Kijk bij ons aanbod masterclasses, in company trainingen of mail uw specifieke vraag.

stel je vraag

Carrièreswitch

Scobe Academy stelt u in staat op een effectieve en snelle manier kennis en vaardigheden eigen te maken op het gebied van planeconomie, vastgoedjuridica. Bekijk onze opleidingen of stel uw specifieke opleidingsvraag.

stel je vraag