(online) Veilen van gemeentelijk/maatschappelijk vastgoed

Scobe in samenwerking met 

Er is veel gemeentelijk vastgoed dat geen strategische waarde meer heeft en moet worden afgestoten. Het verkoopproces is veelal langdurig en moet “tussen de bedrijven door” gebeuren. Wegzetten van het proces bij een makelaar is soms een optie, maar ook dat leidt, zeker bij minder courant onroerend goed, niet altijd tot het gewenste resultaat. Daarom kan een veiling overwogen worden. Daarbij is online veilen een interessante optie.

Als je voor een onlineveiling denkt te kiezen, zal er een aantal stappen aan vooraf gaan. Het gaat toch eerst om een afweging of je het doet. Daarbij zullen maatschappelijke, financiële, beleidsmatige en bestuurlijk/politieke randvoorwaarden een rol spelen.  Ben je echter zo ver dat je overweegt om een onlineveiling te houden dan is het goed om te weten waar je rekening mee moet houden. In deze cursus leer je, naast de eerste stap óf je het doet, een overzicht te krijgen van wat er bij komt kijken. Daarmee kun je een gefundeerde afweging maken om het proces in te zetten.

 • Het afwegingskader tbv verkoop: Hoe maak ik een afweging tussen veilen of via makelaar of ander verkoopkanaal.
  • In het bijzonder gaat het om aspecten als staatssteun
  • maar ook kosten en
  • transparantie en
  • marktbereik
 • De rol van de gemeente. Wie helpt de gemeente in het proces: wat moet u zelf doen, de manager van de online veiling, de notaris en de makelaar. Maar vergis u niet, het is goed om te weten dat de notaris ook meerdere belangen in zo’n proces ambtshalve in de gaten moet houden.
 • De juridische en fiscale spelregels
  • Hoe zien die er uit?
  • Als verkoper gaat u ook verplichtingen aan naar de notaris, maar ook naar een toekomstige koper. We gaan er op in hoe dat gaat.
  • Hoe weet je zeker dat je je geld krijgt?
 • De veiling zelf:
  • Hoe ziet het proces van veilen er in hoofdlijnen uit?
  • Wat moet er gebeuren voor een veiling start; welke informatie is gevraagd en hoe vindt bezichtiging plaats?
  • Er blijken diverse manieren van bieden te zijn, daar gaan we op in, maar ook het proces van (niet) gunnen wordt behandeld.
  • Wat kost een online veiling, wie betaalt en welke zekerheden zijn nodig?
Wanneer? 
donderdag 5 oktober 2017
Waar? 
Scobe Academy, Gouda
Investering? 

€ 495,- excl. btw, terugvorderbaar uit het Btw-compensatiefonds (BCF). Informeer bij uw boekhouding.

Lesmateriaal en catering zijn inbegrepen. Kosteloos afmelden kan tot 3 weken voor de start van de masterclass, daarna bent u 75% van de kosten verschuldigd. Een collega als vervanger sturen kan altijd.

Ruud van Marle (gemeente Medemblik)

Heel mooie introductiecursus. Goed voor mensen die zich met hun organisatie aan het oriënteren zijn hoe het vastgoed professioneler aan te gaan pakken. Het geeft een mooi breed perspectief op vastgoed en vastgoedmanagement. Alle facetten komen aan de orde. Ik kan hem zo aanbevelen.

Nieuw talent

Scobe Academy ontwikkelt nieuw talent in de rol van planeconoom en vastgoedjurist. De combinatie van werken en leren, zorgt ervoor dat zij snel de juiste kennis en competenties kunnen inzetten. De opleidingsprogramma's zijn bedoeld voor Hbo'ers en academici met interesse in ruimtelijke ontwikkeling/vastgoed. Deelnemers hebben hun opleiding recent afgerond of hebben al enige werkervaring. De programma's zijn ook bedoeld voor carrièreswitchers.

stel je vraag

Bijscholing

Het werkveld van planeconomen en vastgoedjuristen is sterk in beweging. Scobe Academy biedt u de mogelijkheid om uw kennis actueel te houden door het volgen van een in company workshop of een praktijkgerichte masterclass. Kijk bij ons aanbod masterclasses, in company trainingen of mail uw specifieke vraag.

stel je vraag

Carrièreswitch

Scobe Academy stelt u in staat op een effectieve en snelle manier kennis en vaardigheden eigen te maken op het gebied van planeconomie, vastgoedjuridica. Bekijk onze opleidingen of stel uw specifieke opleidingsvraag.

stel je vraag